Menu
Thaise kipballetjes van Culinessa Thaise kipballetjes van Culinessa

Thaise kipballetjes van Culinessa

Geplaatst: 26 juni 2024

Ontdek de Thaise keuken

Deze weken staan bij Xenos in het teken van de Wereldkeukens. Tijd om te proeven van smaken van over de hele wereld. Dit keer duiken we de Thaise keuken in met Culinessa.



Wie is Culinessa?

Hi! Mijn naam is Vanessa aka Culinessa en ik ben gek op de wereldse keukens. De combinatie van kleur, geur en smaak is iets waar ik heel blij van kan worden. Vaak weet ik ook precies welk servies ik daarbij wil en hoe ik de tafel gezellig kan dekken. Eten doe je ook met je ogen! Ik kook niet omdat het moet, ok dat ook wel, maar vooral omdat ik dol ben op lekker eten. Voor mij bestaat lekker eten uit het volgen van een recept en een dosis liefde. Kook je dan ook nog met kwalitatieve ingrediënten, dan heb je gegarandeerd een lekker maaltje!

Deze kipballetjes zijn geïnspireerd op de smaken van de Thaise keuken. Hier thuis zijn we dol op citroengras en als je van pit houdt kun je er voor kiezen om er een rode chilipeper in te doen. De sticky saus is echt om je vingers bij af te likken zo lekker. Ik bak ze nu in een pan, maar je kunt bij mooi weer ook perfect deze balletjes op de bbq garen. Een heerlijke zomerse maaltijd!

Ingrediënten voor kipgehaktballetjes

  • 1 sjalot
  • 1 citroengrasstengel - fijngehakt (alleen het zachte witte deel)
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram kipgehakt <;li>
  • 1 ei (klein)
  • 1 el vissaus
  • Olijfolie
  • Optioneel: 1/2 rode chilipeper - fijngehakt

Ingrediënten voor de saus

  • 1 el vissaus
  • 1 el suiker
  • 1/2 el oestersaus
  • Scheutje water

Ingrediënten voor de coleslaw

  • 150 gram spitskool
  • 1 winterpeen - geraspt
  • 1 bosui - fijngesneden
  • 2 el mayonaise
  • 1/2 tl sriracha
  • 1 el poedersuiker
  • 1 el azijn
  • Zout
  • Peper
  • Optioneel: takjes koriander

Bereidingswijze kipgehaktballetjes

Hak de sjalot, citroengrastengel en eventueel de chilipeper fijn en pers een teen knoflook. Maal in een hakmolen het kipgehakt samen met het ei en de sjalot, citroengrastengel, eventueel de chilipeper en de knoflook samen met de vissaus tot een gladde structuur.

Verhit een pan met een scheutje olie. Meng de ingrediënten voor de saus en zet apart.

Gebruik het kommetje met olijfolie om je handen in te smeren en ballen te draaien met een doorsnede van 4 cm. Druk de ballen een beetje plat en bak ze in de olie tot ze bruin en gaar zijn. Haal uit de pan en zet apart.

Giet nu de saus erbij, laat karameliseren en inkoken en roer goed door. Doe nu de ballen terug in de pan en zorg ervoor dat ze lekker bedekt zijn met saus.

Bereidingswijze spicy coleslaw

Maak nu de coleslaw in een kom door de sla of fijn te snijden, of te raspen. Rasp ook nog de wortelen en snijd de bosui fijn. Meng de mayonaise, sriracha, poedersuiker en azijn goed door en proef. Breng op smaak met zout en peper.



Serveertip!

Serveer hierbij lekkere kokosrijst en kroepoek.

Shop de Thaise keuken >

Meer inspiratie opdoen?
Indonesische hapjes van Roan Sophia Indonesische hapjes van Roan Sophia Geplaatst op: 7 augustus 2023
Recept: vega bowls Recept: vega bowls Geplaatst op: 30 december 2022
In de Thaise keuken van Noi In de Thaise keuken van Noi Geplaatst op: 5 juli 2022