Korean Feast door @squeezemytofu
Het zijn weer de weken van de Wereldkeukens bij Xenos. Proef verrassende smaken van over de hele wereld. Dit keer neemt Natalie van SqueezeMyTofu je mee naar de Koreaanse keuken.
Koreaans feestmaal met Natalie
Ik ben geboren en getogen in het hart van Seoul als dochter van een chef-kok die drie Koreaanse presidenten heeft gediend. Hoewel ik ben opgegroeid als econoom en al vele jaren in andere landen woon, sta ik vaak weer in de keuken als een plantaardige Koreaanse homecooker. Mijn favoriete onderdeel van de Koreaanse keuken is de gedurfde complexe smaak, die afkomstig is van gefermenteerde ingrediënten zoals kimchi, sojasaus en chili/soja-pasta's ("jang"). Hieruit kun je letterlijk tijd, zorg en liefde proeven die net zo intens is als hun smaak. In deze blog vind je 3 verassende recepten om zelf een Koreaans feestmaal te maken voor 3 tot 4 personen. Smakelijk!
Kimichi gebakken rijst
Ingrediënten
- 160 gram kimchi (2 pakjes), fijngehakt
- 2 kopjes sushirijst, gekookt (zie tips)
- 1/2 lente ui, fijngesnipperd
- 4 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- (optioneel) een snufje zout
Bereidingswijze
Verhit 2 eetlepels sesamolie in een pan. Voeg de gesneden kimchi toe en bak op hoog vuur tot het gaar is. Voeg de gekookte sushi rijst toe en meng goed door elkaar. Als de rijst is opgewarmd, voeg je de resterende 2 eetlepels sesamolie en sesamzaadjes toe. Meng goed en voeg indien nodig zout toe. Serveer in een kom en garneer met lente-ui.
Tips: Voor gebakken rijst werkt koude rijst van een dag oud beter dan hete stomende rijst. Voeg de tweede portie sesamolie pas aan het einde van het koken toe. Mis je de eiwitten? Voeg fijngehakte gerookte tofu toe voor kimchi. Dit gerecht gaat goed samen met geraspte vegan kaas op Goudse of Parmezaanse wijze.
Het koken van witte sushirijst: Breng in een pan 2/3 kopje rijst en 2 kopjes water aan de kook. Zet het vuur laag (3 op een typisch inductiefornuis), dek af en kook gedurende 20 minuten. Open het deksel niet en roer niet tijdens het koken. Zet na 20 minuten het vuur uit en stoom nog eens 20 minuten.
Koreaanse BBQ-boten
Ingrediënten
- 140 gram Koreaanse BBQ-marinade (1/2 fles)
- 200 gram vegan gehakt (rulstukjes)
- 5 bruine of witte champginons, in plakjes
- 2 kroppen juweelsla of andijvie
- 1 rode paprika in dunne reepjes
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 4 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- (optioneel) een handvol spruitjes
Bereidingswijze
Verhit 2 eetlepels sesamolie in een pan en voeg de champignons toe. Bak deze op hoog vuur tot ze gaar zijn. Voeg veganistisch gehakt toe en bak tot het is opgewarmd. Zet het vuur laag tot medium, voeg de BBQ saus toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de resterende 2 eetlepels sesamolie en de sesamzaadjes toe. Meng goed en zet het vuur even uit. Als het mengsel een beetje is afgekoeld, vul je elk juweelsla of andijvieblad ermee. Garneer met lente-uitjes, knoflook, rode peper en spruitjes en serveer op een mooie houten plank.
Mixed veggie bord met twee dips
Ingrediënten
- 4-6 blaadjes Chinese kool
- 1 wortel
- 1 komkommer
- 2 paprika's
- 5 eetlepels sojabonenpasta mild
- 1 eetlepel Olio sesamolie
- 1 eetlepel pikante cocktailsaus
- 4 eetlepels vegan mayonaise
Bereidingswijze
Was en snijd alle groenten in de gewenste maten. Doe de sojabonenpasta in een kleine kom en sprenkel de sesamolie erover. Meng vervolgens in een andere kom de vegan mayonaise en pikante cocktailsaus goed door elkaar. Plaats de groenten op een groot bord of een dienblad. Serveer de twee dips ernaast.
Tips: Andere knapperige groenten zoals koolrabi, bloemkool en paksoi werken ook goed bij dit recept. En de pikante cocktailsaus kan op zichzelf ook als dipsaus gebruikt worden. Koreanen zijn er gek op met geblancheerde broccoli!
Deel jouw Koreaanse recepten met #xenos
Heb je een van deze heerlijke recepten uitgeprobeerd? Maak een foto en deel het met andere Xenos fans. Gebruik de hashtag #xenos en/of tag @Xenos_NL. Wie weet zie jij jouw foto terug op een van onze social media kanalen, in de nieuwsbrief of op de webshop!
Geschreven in samenwerking met Natalie. Benieuwd naar meer recepten van Natalie? Volg haar dan op Instagram!