Snelle Kip Tandoori Burgers à la The Spiced Chickpea
De aankomende weken staan bij Xenos weer in het teken van de Wereldkeukens. Gedurende deze weken kan je kennis maken met smaken van over heel de wereld. Dit keer duiken we de Indiase keuken in met The Spiced Chickpea.
Wie is The Spiced Chickpea?
Nandita Ramlakan, alias The Spiced Chickpea, is geboren in Suriname en heeft een Hindoestaanse afkomst, waarbij haar roots in India en Nepal ligt. Al vanaf jongs af aan was ze te vinden in de keuken, samen met haar moeder. Niet alleen leerde ze hier de fijne kneepjes van het vak, maar ook de intrigerende verhalen over haar grootouders. Koken heeft ze altijd én vind ze nog altijd geweldig. Zowel authentieke Indiase recepten als het ontwikkelen van recepten die net even anders zijn (bijvoorbeeld fusion- en vegan gerechten). Gerechten als Kip Tandoori, Biryani, Naan en chutneys zijn daarvan wel één van haar vele favorieten.
Authentiek meets streetfood
De Indiase keuken staat bekend om zijn vele kruiden en smaken, maar ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Zeker niet! Zo heb je tegenwoordig hele goede alternatieven voor currypasta’s, sauzen of kruidenmengsels zodat je, zelfs op doordeweekse dagen, wanneer je weinig tijd hebt om te koken, heerlijk kan genieten van de lekkerste Indiase gerechten. Bijvoorbeeld deze snelle Kip Tandoori Burgers. Deze burgers zijn geïnspireerd op het authentieke beroemde Kip Tandoori recept, maar dan in een nieuw vlot jasje: een snelle volwaardige streetfood maaltijd. Combineer deze makkelijke burgers met een Yoghurt Mango Chutney sausje en een burgerbroodje van Naan en zet in een mum van tijd een verrassend smaakvol gerecht op tafel.
Ingrediënten
Voor de Kip Tandoori Burgers:
- 300 gram kipgehakt
- 2 eetlepels Tandoori saus voor in het burger mengels
- 5 eetlepels Tandoori saus voor bij het bakken
- 1 ei
- 5 eetlepels broodkruim
- 1 theelepel knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gember, fijngehakt
- ½ theelepel korianderpoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel kurkumapoeder
- 2 eetlepels (olijf/zonnebloem)olie om te bakken
- Zout & peper naar smaak
Voor de yoghurt mango chuntney saus:
- 3 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mango chutney
- Zout & peper naar smaak
Burgers bouwen:
- Plakjes komkommer
- Ringen rode ui
- Tuinkers of verse koriander, optioneel
- Mini Naans
- Poppadums
Bereidingswijze
Stap 1: Voeg alle ingrediënten voor de Kip Tandoori Burgers in een kom en meng deze goed door elkaar. Maak van het mengsel 6 mini burgers en bak deze in een pan op medium vuur gaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Tip: Broodkruim kan optioneel worden toegevoegd indien je van wat stevigere burgers houdt.
Stap 2: Na 10 á 15 minuten kunnen de burgers tijdelijk uit de pan gehaald worden. Voeg vervolgens in de lege pan 5 eetlepels Tandoori saus toe. Verwarm de saus en plaats de burgers terug in de pan. Zorg hierbij dat de burgers goed worden ondergedompeld in de heerlijke Tandoori saus.
Stap 3: De Yoghurt Mango Chutney kan ondertussen ook gemaakt worden. Deze maak je door 3 eetlepels yoghurt te mengen met 2 eetlepels mango chutney, om deze vervolgens met zout en peper op smaak te brengen.
Stap 4: Gebruik een andere pan voor het verwarmen van de mini Naans en snij deze daarna doormidden. Beleg de halve Naans met een burger, rode uienringen, plakjes komkommer, de Yoghurt Mango Chutney saus en wat tuinkers of verse koriander als garnering. Maak het gerecht vervolgens helemaal af door de Kip Tandoori Burgers samen met Poppadums te serveren. Eet smakelijk!
Deel jouw Kip Tandoori Burger met #xenos
Heb je het recept uitgeprobeerd? Maak een foto en deel het met andere Xenos fans. Gebruik de hashtag #xenos en/of tag @Xenos_NL. Wie weet zie jij jouw foto terug op een van onze social media kanalen, in de nieuwsbrief of op de webshop!
Geschreven in samenwerking met The Spiced Chickpea. Benieuwd naar meer recepten van haar? Volg haar dan op Instagram!