Een bloempatroon borduren
Borduren saai en ouderwets? Nee joh! Anno 2020 is het een trendy hobby voor jong en oud. Het is creatief, ontspannend en verslavend leuk om een middagje of avondje te borduren. Door steeds een ander borduurpatroon te gebruiken maak je keer op keer een verrassend borduurwerk. Door diverse steken te gebruiken (bijvoorbeeld de kettingsteek, spansteek of de stiksteek), bepaal je zelf hoe moeilijk of makkelijk je het maakt! In deze leuke DIY leggen wij uit hoe je een borduurwerk met een bloempatroon creëert. Laten we beginnen!
Wat heb je nodig om te borduren?
- Borduurstof
- Borduurringen
- Borduurgaren set
- Borduurschaartje
Bloempatroon voor borduren
Uiteraard heb je ook nog een bloempatroon nodig voor het borduren. Download het patroon via onderstaande knop!
Werkwijze borduren met patroon
1. Kies een maat borduurring en span de borduurstof hierin op.
Tip! Teken eventueel vooraf het patroon lichtjes over op de borduurstof met behulp van een potlood. Dan is het makkelijk te zien waar je in moet steken.
2. Knip een stuk van 1 meter borduurgaren af. Voor het voorbeeld is het 6-draads garen gebruikt. Het garen hoeft dus niet gesplitst te worden voordat je aan de slag kunt. Leg in het uiteinde een klein knoopje en rijg het garen aan een naaldje.
3. Volg hierna het patroon om de bloemen op de stof te borduren. Gebruik voor de kleine bloemetjes de kettingsteek bloem met 5 of 6 blaadjes en maak in het midden een frans knoopje om de bloem te vullen.
De grote bloem aan de linkerkant wordt ook gemaakt met de kettingsteek bloem. Maar voor deze variant maak je 12 of 13 blaadjes van ongeveer 1.5cm lang. Vul het midden van de bloem op met een heleboel Franse knoopjes totdat deze mooi vol is.
4. Bij de bloem met blaadjes in het midden wordt gewerkt met spansteekjes. Deze kun je korter of langer maken om de juiste vorm te creëren. De takjes rondom de bloem zijn een combinatie van de stiksteek, Franse knoopjes, de varen steek en de kettingsteek bloem (zie ook extra uitleg hieronder).
5. Check zodra het borduurwerk klaar is of de stof nog goed in de ring gespannen is en knip hierna de resterende stof rondom de ring weg.
Extra uitleg borduursteken
Kettingsteek - De kettingsteek gebruik je om de buitenrand van de bloemetjes en blaadjes te borduren. De steken zijn lussen die aan elkaar vastzitten. Het voordeel van deze steek is dat je de naald niet heen en weer door de stof hoeft te trekken, maar dat de steek in een beweging wordt gemaakt. Je werkt van boven naar beneden. Op de afbeelding zie je precies hoe je een bloem borduurt met de handige kettingsteek.
Franse knoop - Bloemen opvullen doe je met de Franse knoop. Een Franse knoop bestaat uit een bolletje dat boven op de stof ligt. Om deze steek te maken haal je de naald van achteren naar voren door het stof op de plaats waar het knoopje moet komen. De draad bind je vervolgens dichtbij de stof twee of drie keer strak om de naald heen. De lussen worden de naald heen getrokken en eventjes geschikt.
Varensteek - De varensteek is een borduursteek die ideaal is om takjes te creëren. De steek bestaat uit zes stappen (zie afbeelding). Het is een moeilijke steek maar als je ‘m onder de knie hebt, maak je in een vloeiende lijn een mooi takje.